Piața
Muncii

Pe piața muncii, în primele 6 luni ale anului 2021, numărul mediu de salariați a fost de 4.949,9 mii persoane, mai mare cu 0,1% față de aceeași  perioadă a anului 2020. Creşterea numărului de salariaţi a fost mai vizibilă în construcţii (5,4%),  în informaţii  şi  comunicaţii  (+4,8%),  cât  şi  în  sănătate  (+3,8%),  în  timp  ce  în  industrie  s‐a  înregistrat  o  reducere  de  personal  (‐2,2%),  ceea  ce  a  atenuat  dinamica  pozitivă  pe total  economie.

Generalități &
situație actuală

În 2020, criza generată de pandemia de COVID 19 a afectat puternic activităţi economice precum hotelurile şi restaurantele, serviciile pentru populaţie (ex. transporturi, activităţi culturale). Măsurile adoptate în vederea sprijinirii firmelor şi angajaţilor afectaţi (în special a măsurilor privind şomajul tehnic) au avut un efect de atenuare a impactului negativ al crizei; astfel, numărul mediu de salariați a ajuns în perioada ianuarie – noiembrie 2020 la 4.9 milioane persoane, cu o scădere de doar 1.0%, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Pentru 2021, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează că construcţiile îşi vor continua evoluţiile favorabile din ultimii ani, dar într-un ritm mai redus. De asemenea, sectorul terţiar va susţine această creştere, mai ales prin dezvoltarea serviciilor moderne (IT, servicii pentru întreprinderi). În ceea ce priveşte industria, aceasta va reveni parţial, atingerea nivelului din 2019 fiind estimată pentru anul 2022. Pentru sectorul agricol s-a prognozat o creştere de producţie de circa 15%.

În România se calculează două serii de date referitoare la rata șomajului. Rata șomajului BIM se calculează de către Institutul Naţional de Statistică, conform definiţiei Biroului Internaţional al Muncii. În luna martie 2021 această rată a fost de 5.5%.

Articole

A îndrăzni sau a nu îndrăzni?

A îndrăzni sau a nu îndrăzni?

Criza Coronavirusului a accelerat dorința de reconversie în rândul angajaților. Cu toate că reconversia devine un lucru din ce în ce mai obișnuit într-o carieră, ea nu rămâne totuși ușor de îndeplinit. Pentru ca dorința unei reconversii să devină realitate, vă prezint...

citește mai mult
Situația actuală a pieței forței de muncă

Situația actuală a pieței forței de muncă

Piața forței de muncă din România trece printr-o perioadă de adânci transformări. După ce pandemia de COVID-19 a venit cu schimbări în ceea ce privește modul în care lucrează angajații din toate companiile din întreaga lume, se observă și schimbări semnificative în...

citește mai mult

Experții noștri

O echipă de experți este pregătită să răspundă provocărilor cu care se confruntă afacerea dvs. în domeniul pieței muncii.