A îndrăzni sau a nu îndrăzni?

Criza Coronavirusului a accelerat dorința de reconversie în rândul angajaților. Cu toate că reconversia devine un lucru din ce în ce mai obișnuit într-o carieră, ea nu rămâne totuși ușor de îndeplinit. Pentru ca dorința unei reconversii să devină realitate, vă prezint cu această ocazie câteva sfaturi utile într-un astfel de demers, punându-vă câteva întrebări călăuzitoare.

Reconvenversia este o soluție bună în cazul dumneavoastră ?

Ce vă deranjează? Vreți să vă schimbați meseria sau poate doar nu vă mai duceți cu plăcere la locul de muncă actual?

Cu următoarea metodă simplă, puteți să faceți o introspecție, să vă analizați și să vedeți ce anume lipsește din puzzle că să reconstituiti întregul. Dați o notă de la unu la zece următoarelor aspecte:

  • carieră
  • viață de familie
  • viață de cuplu
  • sănătatea
  • partea financiară
  • dezvoltare personală

În acest fel veți avea o prezentare detaliată a vieții dumneavoastră, văzând în același timp ce anume vă lipsește pentru a avea o viață împlinită .

Cine  poate ajuta?

Cu un consilier de carieră puteți lucra apoi la un „bilanț de competențe”. Aceasta este o metodologie personalizată de orientare care își propune facilitarea conștientizării competențelor profesionale și personale, a potentiabilitatii unei persoane, cu scopul de a construi un proiect de dezvoltare personală sau formativă, necesar pentru o mai bună replasare pe piața muncii și conștientizarea competențelor dobândite.

De asemenea, puteți lucra cu un coach. Acesta vă va iniția pe un traseu de cunoaștere și de transformare personală pe care îl veți parcurge în parteneriat, pentru a vă pune în valoare întregul vostru potențial, personal și profesional. Cei trei piloni ai coaching-ului: încrederea, onestitatea și întrebările revalatoare, susțin un proces de schimbare benefic pentru toate aspectele vieții.

Toate aceste teste și toate aceste întâlniri vă vor provoca să reflectați la viitoarea profesie. În concordanță cu competențele și personalitatea fiecăruia, aceste instrumente informatice fac legătura logică între profilul dumneavoastră și meserii. Odată definită noua meserie pe care doriți să o practicați, trebuie să anticipați piața forței de muncă. Apoi începeți să faceți aplicații și să vă dezvoltați rețeaua de cunoștințe (despre aceste aspecte am discutat într-o postare anterioară).

Este obligatoriu să învăț o nouă meserie, ca urmare a reconversiei?

După ce ați parcurs toate etapele unui „bilanț de competențe” sau ați avut discuții lămuritoare cu un coach, nu întotdeauna veți începe o nouă formare profesională.

Un director comercial care a gestionat o echipă poate deveni, de exemplu, un excelent șef de proiect. Pentru a i se recunoaște această reconversie profesională, trebuie să obțină o validare a experienței acumulate.

Dacă ați lucrat însă în contabilitate și doriți să deveniți florist, spre exemplu, este necesar să urmați o formare profesională, pentru a fi recunoscut pe piața muncii.

Pentru a avea acces la firmele de formare profesională trebuie doar să accesați site-ul Agenției Județene Pentru Plăti și Inspecție Socială, specificând județul dorit. De exemplu, pentru județul Cluj, accesăm cluj.mmanpis.ro, căutăm Registrul Național al Furnizorilor de Formare Profesională Adulți Autorizați, acolo găsim programul de formare autorizat, precum și numele furnizorului de formare profesională.

Cum să redactez CV-ul și scrisoarea de motivație, ca urmare a unei reconversii profesionale?

Noul CV trebuie să corespundă noului proiect profesional în care vă angajați. Pentru a reuși un CV excelent faceți lista misiunilor personale anterioare și bifați-le pe cele care au relevanță în noua dumneavoastră profesie.

Scrisoarea de intenție o faceți în aceeași dinamică precum cea a CV-ul, apoi identificați nevoile recrutorului și, la finalul scrisorii, aduceți o soluție concretă nevoilor lui.

Eu vă doresc de pe acum succes în acest temerar angajament, iar dacă aveți nevoie de ajutor, scrieți-ne!

Toate cele bune!

Autor: Edit Todoran

Sursă foto: cariera.ejobs.ro

Cum arată piața imobiliară la ora actuală

Cum arată piața imobiliară la ora actuală

În ultimii ani am fost martorii creșterii atât a interesului pentru proprietăți, cât și a prețurilor acestora. Din acest punct de vedere, anul 2022 menține același trend, însă cu o viteză de creștere puțin mai lentă, iar interesul pare să fie declarat pentru zonele de...

citește mai mult