Inflația în creștere reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa portofoliilor. Impactul produs de pandemie, de războiul din Ucraina, prețurile ridicate ale produselor energetice alimentează creșterea inflației, iar lipsa anumitor bunuri duce la un dezechilibru ridicat dintre cerere și ofertă. În acest sens, publicația Transilvania Business vine cu o serie de sugestii referitoare la investițiile care ar putea fi generatoare de venit.
Dacă în perioada 1990-2021 inflația în România a cunoscut o scădere considerabilă, de la 256,1% în 1993 la 7,5% în 2021, în acest an a ajuns la peste 10-12% și posibil să crească. În ceea ce privește condițiile economice prin care trecem în acest moment, cu siguranță te gândești și tu dacă este oportun să începi o investiție în perioada aceasta sau nu. Toată lumea se întreabă, însă ceea ce vedem în ultima perioadă pe piață din discuțiile avute cu mai mulți investitori este că teama de inflație este mai mare decât incertitudinea. Adică, tot mai mulți încep să se gândească cum și în ce să-și investească capitalul pentru a-l proteja de inflație. Poate că e mai sigur pe termen scurt (câteva luni) să ne ținem banii în cash, dar pe perioade mai lungi cu siguranță nu, deoarece valoarea reală va scădea chiar și cu 30% în perioada imediat următoare. În plus, probabil că rata reală a inflației va fi mult mai mare decât cea oficială, deoarece încasările TVA au crescut cu peste 20% în ultimele luni din cauza prețurilor ridicate.
Investește pe termen lung într-o afacere generatoare de venit pasiv
Schemele de investiții pe termen lung sunt cele mai sigure, iar un bun exemplu sunt domeniile indispensabile, precum utilitățile, de care vom avea mereu nevoie, sau spălătoriile auto self-service, pentru că numărul mașinilor se află în continuă creștere și sunt necesare spălătorii auto pentru a fi curățate. Practic, numărul spălătoriilor auto self-service ar putea să crească în paralel cu cel al mașinilor, indispensabile pentru viața de zi cu zi în prezent.
Investește în tine
În perioadele inflaționiste investiția în propria persoană, în educația pe termen mediu și lung, își va arăta roadele. Dacă vei avea cunoștințele necesare, în special din punct de vedere economic, vei știi cum să îți gestionezi bine propria afacere.
Investiția în criptomonede, riscantă
Deși în ultimii ani au crescut în popularitate, în această perioadă investiția în criptomonede pare să fie una riscantă, economiștii lansând semnale de avertizare pentru cei tentați să investească în această zonă. Criptomonedele sunt active speculative, volatile, extrem de riscante. Sfatul analiștilor este de a nu investi bani pe care nu îți permiți să-i pierzi.
Sursă: Transilvaniabusiness.ro