Cum arată piața imobiliară la ora actuală

În ultimii ani am fost martorii creșterii atât a interesului pentru proprietăți, cât și a prețurilor acestora. Din acest punct de vedere, anul 2022 menține același trend, însă cu o viteză de creștere puțin mai lentă, iar interesul pare să fie declarat pentru zonele de periferie, cele rurale, dar și pentru cele eficiente energetic.

Într-un interviu realizat de Capital.ro cu Ruslan Rotaru, specialist în imobiliare, aflăm tendințele pe care le vom întâlni până la finalul acestui an:

  • Disproporții între cerere și ofertă

Faptul că există pe piață mai mulți cumpărători decât proprietăți disponibile, oferă vânzătorilor șansa să negocieze favorabil prețurile. În plus, dobânzile mai mici și accesul facil la banii din piață de care se bucură cumpărătorii, precum și inflația favorizează procesul de creștere a prețurilor. Cu toate că așteptarea este ca acest raport să fie compensat într-o anumită măsură și vor apărea proprietăți noi, este posibil ca cererea să rămână superioară.

  • Prețurile sunt în continuă creștere și pot ajunge la maxime istorice

Câteva motive pentru care creșterea prețurilor în domeniul imobiliarelor este de așteptat:

  1. Inflația continuă să crească, ceea ce influențează prețurile materialelor de construcții și nu numai;
  2. Autorizațiile de construcție se obțin foarte greu, iar asta îngreunează apariția unor proprietăți noi pe piață;
  3. Asistăm la o criză a forței de muncă în domeniul construcțiilor, ceea ce crește costurile finale ale unui proiect și, așadar, și prețul de vânzare.
  • Interesul pentru investiții imobiliare este în continuă creștere

Conform specialistului Ruslan Rotaru, pandemia a accelerat adoptarea mentalității de investitor, mai ales în rândul celor din generația millenials: „Am început să avem clienți tot mai diverși și o mare parte dintre aceștia cumpără un apartament ca investiție. Fie că aleg un apartament cu o cameră sau apartamente cu 2 camere, clienții au devenit tot mai atenți la cât de ușor de închiriat este spațiul pe care îl achiziționează.”

  • Din ce în ce mai mulți români cumpără fără ajutorul băncii

Referitor la tendințe pe piața imobiliară, dezvoltatorii evidențiază o practică tot mai întâlnită de a cumpăra proprietățile cu fonduri proprii. Principalul motiv pare a fi tot decizia de a investi, căci mulți români aleg cumpărarea unui apartament pentru a evita devalorizarea economiilor acumulate. Achizițiile cu resurse proprii sunt, de cele mai multe ori, apartamente cu 1 sau 2 camere destinate închirierii. De asemenea, o practică frecventă este și achiziționarea apartamentelor de către părinți pentru copii.

A îndrăzni sau a nu îndrăzni?

A îndrăzni sau a nu îndrăzni?

Criza Coronavirusului a accelerat dorința de reconversie în rândul angajaților. Cu toate că reconversia devine un lucru din ce în ce mai obișnuit într-o carieră, ea nu rămâne totuși ușor de îndeplinit. Pentru ca dorința unei reconversii să devină realitate, vă prezint...

citește mai mult