Oportunități de finanțare

Conceptul general „fonduri europene” desemnează instrumentele de finanțare nerambursabilă alocate Statelor Membre ale Uniunii Europene (UE), pentru a reduce decalajele de dezvoltare economică și socială dintre acestea. Fondurile europene sunt gestionate în comun de Comisia Europeană și de fiecare stat membru în parte.

Pentru România, Fondurile Europene Structurale și de Investiții (Fondurile ESI) sunt principala sursă de finanțare a Programelor Operaționale care au ca principal obiectiv implementarea Politicii de Coeziune economică și socială la nivel național. Spre deosebire de fondurile rambursabile, bancare, granturile, adică fondurile europene nerambursabile nu sunt disponibile pe toată perioada unui an fiscal, ele fiind împărțite pe sesiuni și structurate pe domenii de interes. În acest an, 2021, sunt disponibile o serie mai restrânsă de fonduri europene aferente perioadei de tranziție în care ne aflăm, urmând ca în perioada 2022-2027 să putem accesa întreaga valoare a fondurilor europene pentru această perioadă.

Cu toate că pentru a accesa fonduri europene, un solicitant are dreptul să-și elaboreze singur proiectul, în practică se recomandă utilizarea serviciilor unui consultant specializat în acest domeniu.

Autor: Anca Cozma

Cum arată piața imobiliară la ora actuală

Cum arată piața imobiliară la ora actuală

În ultimii ani am fost martorii creșterii atât a interesului pentru proprietăți, cât și a prețurilor acestora. Din acest punct de vedere, anul 2022 menține același trend, însă cu o viteză de creștere puțin mai lentă, iar interesul pare să fie declarat pentru zonele de...

citește mai mult