Situația actuală a pieței forței de muncă

Piața forței de muncă din România trece printr-o perioadă de adânci transformări.

După ce pandemia de COVID-19 a venit cu schimbări în ceea ce privește modul în care lucrează angajații din toate companiile din întreaga lume, se observă și schimbări semnificative în așteptările angajaților și angajatorilor. Piața muncii se confruntă cu probleme legate de lipsa forței de muncă specializate, de salariile scăzute, discrepanțe între zonele mai dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate, de gradul de mobilitate. Lipsa mobilității a crescut diferența dintre rata de ocupare din zonele mai dezvoltate și cele cu un grad ridicat de neocupare. Angajații vor fi nevoiți să se deplaseze acolo unde sunt locuri de muncă disponibile. Industrii care înainte de pandemie duceau lipsa de candidați, se străduiesc acum să îi mențină cu mari eforturi pe cei pe care îi mai au. Siguranța angajaților și revenirea la locul de muncă sunt preocupări majore pentru cei mai mulți angajatori. Noua vedetă pe piața muncii pare să fie telemunca, cu toate avantajele și dezavantajele ei. Restricțiile din pandemie au dus la schimbarea modului de lucru de la distanță în multe domenii. Au crescut cerințele pe zona de abilități digitale. Firmele vor investi din ce în ce mai mult în digitalizare pentru a-și face munca mai productivă. În ceea ce privește gradul de ocupare și șomajul, comunicatul de presa al Institutului Național de Statistică din 18 iunie 2021 precizează următoarele:

”În trimestrul I, rata de ocupare a populației în vârsta de muncă (15-64 de ani) a fost de 60,8%, iar cea a populației în vârsta de muncă de (20-64) de ani a fost de 65,9%. În primul trimestru al acestui an, populația activă a României era de 8.132 mii persoane, din care 7.636 mii persoane erau ocupate și 496 mii persoane erau șomeri. Rata de ocupare a populației în vârsta de muncă (15-64 de ani) a fost în trimestrul I al anului 2021, de 60,8%. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbați (70,3% față de 51,0% la femei) și la persoanele din mediul urban (66,5% față de 54,0% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 21,4%.”

Rata șomajului în luna mai a acestui an era de 5,5% cu un număr de 490.000 șomeri. Platformele de recrutare – Persoanele care își caută un de muncă, în această perioadă de redefiniri, au un aliat de nădejde în platformele de recrutare. Au posibilitatea de a-și crea CV-uri si au acces la toate joburile disponibile, gratuit. Aplicațiile sunt simple și ceea ce este extrem de important, se pot face online. Acest aspect le oferă, atât angajaților cât și angajatorilor, posibilitatea de a lucra nu doar eficient, ci și în siguranță. Cel mai mare și cel mai recunoscut site de recrutare din România este ejobs.ro. Cei care aplică la această platformă, au acces la un număr impresionant de joburi, dar în același timp, și la informații legate de carieră și angajare. Având în vedere vizibilitatea de care se bucură acest site, posibilitatea de a găsi postul dorit este accelerată. La fel de mare și recunoscut este și Bestjobs.eu, care se ocupă cu recrutarea de talente în întreaga Europă. În cazul acestui site, fie că este vorba de un post în România sau în străinătate, fiecare își poate găsi un loc potrivit pe acest site. Hipo.ro se adresează profesioniștilor și juniorilor cu studii superioare. Site-ul este accesat de peste 500 de mii de utilizatori în fiecare lună, iar printre angajatori se număra și firme aflate în top 500 a celor mai mari angajatori din România.

Aș mai avea doar câteva cuvinte referitoare la LinkedIn, care este cea mai mare rețea profesională din lume și al cărei scop este de a conecta profesioniști pentru a crește productivitatea și succesul. LinkedIn este mai mult decât o platformă pentru a găsi locuri de muncă. LinkedIn poate deveni CV-ul tău online, un instrument care îți permite să construiești o rețea de relații. În prezent, în România sunt aproximativ 2,6 milioane de utilizatori. Sfatul meu este să folosiți mai multe site-uri, în funcție de postul pentru care aplicați, și să nu păstrați niciodată toate „ouăle în același coș”! Vă doresc succes!.

Autor: Edit Todoran

Cum arată piața imobiliară la ora actuală

Cum arată piața imobiliară la ora actuală

În ultimii ani am fost martorii creșterii atât a interesului pentru proprietăți, cât și a prețurilor acestora. Din acest punct de vedere, anul 2022 menține același trend, însă cu o viteză de creștere puțin mai lentă, iar interesul pare să fie declarat pentru zonele de...

citește mai mult