Înființarea unei societăți în România

Atunci când decizi începerea unei noi afaceri, trebuie să iei în considerare toate implicațiile și responsabilitățile pe care le are un antreprenor.

În afară de constituirea unei noi societăți, cu respectarea Legii nr. 31/1990 privind societățile, demersuri cu care ne propunem să vă îndrumăm aici pe scurt, este necesar să aveți un plan de business pe termen cel puțin mediu, pentru a cunoaște cât mai multe din aspectele ce le puteți reglementa încă de la început, nu doar prin actul constitutiv la societății, dar și în ceea ce privește bunul mers al activității, de unde intenționați să vă obțineți veniturile, cine va gestiona activitatea societății, cine va lua decizii, dacă veți apela la obținerea de fonduri nerambursabile, ajutoare de orice fel etc.

Este foarte important ca încă de la început să verificați care este activitatea principală pe care o veți derula, ce cod CAEN are aferent, dacă exista suprapuneri ale activităților cu mai multe coduri.

Aici puteți verifica lista completă cu descrieri ale activităților

Insistăm asupra acestui aspect pentru că anumite activități sunt interzise, altele sunt specializate și doar anumite persoane cu calificări speciale pot înființa astfel de societăți în domeniu, altele este necesar a fi activitate principală și unică a societății sau este nevoie să obțineți autorizații și avize ÎNAINTE de a demara constituirea societății la ORC.

Recomandăm să vă adresați unui specialist (avocat, consilier fonduri europene etc.) care vă poate consilia să alegeți cea mai bună varianta pentru tipul de afacere la care vă gândiți.
Societățile cele mai des înființate, sunt sub forma de S.R.L. (societate cu răspundere limitată) sau S.A. (societate pe acțiuni). Sunt reglementate de Legea 31/1990 si se înregistrează la ORC – Oficiul Registrului Comerțului.

Odată ce ați decis în ce localitate veți stabili sediul, trebuie reținut că întreaga procedură de constituire a societății, dar si ulterior, orice modificare adusă la actul constitutiv sau chiar închiderea voluntară a societății, se vor realiza în fața reprezentanței în teritoriu a Oficiului National al Registrului Comerțului – deschise la nivelul fiecărui județ. Astfel dacă doriți de exemplu să vă deschideți o societate cu sediul în Tg. Jiu, vă veți adresa ORC Gorj.
In funcție de experiența pe care o ai în constituirea societății, anumite informații poți obține contra cost si la ORC – care au un departament pentru consultanta în acest sens, însă daca dorești să primești consultanta in ceea ce privește colaborarea între asociați, modul în care se pot lua decizii în anumite situații, ce puteri poți dau sa limita administratorului, modul de funcționare al societății etc, atunci recomandam să te consulți cu un avocat specializat în acest sens.

Informațiile de bază, necesar a fi cunoscute, înainte de a ajunge la specialist pentru constituirea societății cu răspundere limitată :
1. numele societății. Ar fi bine să vă aveți pregătite – 2-3 variante.
2. asociații societății. Pentru persoanele fizice este nevoie de actul de identitate
3. administratorul. Poate fi unul din asociați sau o persoana neasociata.
4. sediul. Poate fi la domiciliul unuia dintre asociați, în Romania, într-un spațiu închiriat sau la sediul avocatului. Conform legislației, la sediul avocatului se poate stabili sediul societății, pentru o perioadă de maxim 1 an, în baza unui nou contract de asistență juridică.
5. obiectul principal de activitate, conform CAEN și obiectele secundare ce se vor trece în actul constitutiv
6. capitalul social. Nu mai este prevăzut în lege un plafon minim pentru un SRL, ani de zile a existat un capital minim de 200 lei (aprox. 50 EUR), iar dacă sunt mai mulți asociați, este bine să aveți dinainte stabilit modul de împărțire a beneficiilor si pierderilor între asociați, acest procent nefiind condiționat cu aportul fiecărui asociat la capital. Mulți asociați aleg un capital în funcție de suma pe care doresc să o investească inițial în business – poate fi 200 lei, 500 lei, 1000 lei, 50.000 lei sau chiar sume mai mari.
7. ce obiecte de activitate doriți să autorizați încă de la înființarea societății
Împreună cu consultantul veți discuta în ce condiții puteți fi asociat unic sau nu, relația între asociați, administrator, dacă societatea să fie tip SRL sau SRL-D (debutant), aspecte fiscale, regimul microîntreprinderilor, impozitele aferente, informații despre angajați, autorizări necesare desfășurării activității, regimul TVA precum și orice altă informație necesară, în funcție de tipul de activitate ales.

Important! Unul dintre cele mai importante roluri ale avocatului în procedura de înființare a societății este de a vă consilia cu privire la rolul și importanța actului constitutiv al societății, clauzele specifice și dar și alte clauze care se pot stabili între asociați sau atribuții specifice ale administratorului.

Aici găsiți modele de formulare pentru întocmirea dosarului de la ORC

Concluzie!

Oficiul Registrului Comerțului dispune înregistrarea societăților și emite Certificatul de înregistrare, împreună cu actele anexe, iar avocatul este cel care vă consiliază cu privire la toate etapele ce se parcurg, importanța și efectul fiecărei clauze din actul constitutiv pe parcursul derulării activității societății.

Autor:
av. Natalia Berindean

Tendințe care modelează piața muncii în 2022

Tendințe care modelează piața muncii în 2022

Dacă ești antreprenor sau viitor antreprenor în România, este important să știi la ce să te aștepți când vorbim despre piața muncii și schimbările prin care a trecut aceasta în contextul ultimelor generații, cât și a pandemiei. Iar aici discutăm despre câțiva factori...

citește mai mult